Pericolul gripei porcine vine de data asta din est, de la ucraineni. Pericolul este maxim pentru judetele din estul Romaniei, in special in zona de granita, iar epidemia se poate extinde oricand in toata Romania!
Situatia critica din Ucraina, acolo unde zeci de persoane au murit rapuse de gripa porcina (virusul AH1N1), pune pe jar autoritatile din Romania, in special pe cele din judetele care au granita cu Ucraina.
Reprezentantii Centrului National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile au anuntat ieri ca gripa porcina, care are la baza tulpina virala AH1N1, a cauzat pana acum mai multe imbolnaviri, numarul cazurilor diagnosticate crescand de la o saptamana la alta. Saptamana trecuta, de exemplu, au fost raportate de autoritatile sanitare 72 de cazuri, triplu fata de numarul inregistrat cu o saptamana in urma. Paradoxal, cele mai multe cazuri nu sunt in judetele aflate la frontiera cu Ucraina, ci in Bucuresti, Dambovita si Constanta. De altfel, tot ieri, autoritatile sanitare din Bucuresti au confirmat si primul deces din Romania cauzat de acest virus. Este vorba despre un barbat din Bucuresti, care avea si alte afectiuni cronice, dar care nu se vaccinase antigripal.
Persoanele varstnice sunt cele mai expuse
Din fericire, din spusele specialistilor de la Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, „activitatea gripala” a fost zilele acestea de intensitate medie, inregistrandu-se mai putine cazuri decat in perioada similara a anului trecut, arata Blastingnews. Specialistii au tinut sa avertizeze populatia ca gripa este o boala contagioasa, transmisa de obicei prin tuse, stranut sau atingerea unor obiecte utilizate in comun de oameni. Persoanele de varsta a treia sunt cele mai expuse riscului de imbolnavire, dar ce este mai grav este ca tot aceste persoane de varsta a treia se pot alege si cu complicatii dupa imbolnavire, si aici ne referim in special la cei care au suferinte cronice: diabet, boli pulmonare si cardiace sau astm.
Potrivit medicilor, este extrem de important ca populatia, mai ales cea aflata in segmentul de risc de care vorbeam mai sus, sa se vaccineze, mai ales ca vaccinul gripal distribuit in acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1. Statisticile spun ca peste 90% dintre cei care se vaccineaza anual sunt si protejati impotriva infectiei gripale. Potrivit medicilor, acestia vor face doar forme usoare de gripa, dar cei mai multi nu se vor imbolnavi deloc.
Profilaxia: vaccinul, sapunul si servetelele!
Medicii din cadrul Centrului National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile le cer oamenilor sa asculte sfatul medicilor si, pe langa vaccinare, sa respecte si cateva masuri minime de igiena personala. Ei trebuie sa se spele cat pot de des pe maini cu apa si sapun, sa foloseasca batiste atunci cand stranuta. Ar fi indicat sa evite pe cat posibil mersul in aer liber, mai ales cand temperaturile sunt foarte scazute si sa adopte un regim alimentar bogat in proteine, dar din care sa nu lipseasca legumele si fructele bogate in vitamina C. De asemenea, odihna este foarte importanta in aceasta ecuatie!
De asemenea, specialistii din Ministerul Sanatatii le recomanda celor care lucreaza in spitale si care intra in contact cu astfel de bolnavi, sa poarte poarte echipament de protecţie, sa limiteze, pe cat posibil, contactul intre bolnavi si apartinatori, si sa se vaccineze.
(Gabriel Niculescu)